Agenda

Gezonde school en lekker fit

De Prinses Amaliaschool is een gezonde school. Wij hebben het vignet "lekker fit" en "voeding".

Waarschijnlijk ziet u het op school ook steeds vaker, kinderen die stevig zijn of kinderen met overgewicht. Het aantal kinderen met overgewicht is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op overgewicht op volwassen leeftijd en kan leiden tot veel gezondheidsproblemen. Daarbij hebben kinderen met overgewicht het vaak moeilijker op school. 

Het aanleren van gezonde eet- en beweeggewoonte is voor kinderen de beste garantie voor een lang en gezond leven. Daar willen we als school een positieve en actievere rol in gaan spelen.

Het beleid zal u richtlijnen geven die we als school gaan hanteren met betrekking tot:
- De pauzehap.
- De drinkbeker of de drinkpakjes die van huis uit worden meegenomen.
- De lunch
- De traktaties op school.
- Bijzondere vieringen zoals het kerstdiner, de paasbrunch, etc.

Nieuwe voedingsregels op school
(Volgens de richtlijnen van het voedingscentrum.)

Een gezonde ‘pauzehap’
Een pauzehap is niet bedoeld als een hele maaltijd. Het moet niet te groot zijn en niet teveel calorieën bevatten. Let op de algemene voedingsregels van de schijf van vijf: eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente en fruit en ga veilig met voedsel om. Op de site van het voedingscentrum is deze schijf van vijf te vinden.De kinderen eten dus elke dag een gezonde pauzehap. Het is dus niet toegestaan om snoep, chips of ongezonde koek mee te geven. 

Geschikte pauzehappen zijn
- (volkoren)biscuit, zoals 1 Evergreen of 1 Sultana. (Niet een heel pakje!)
- fruit, zoals een mandarijn, banaan of appel
- 1 rijst-, meergranen- of popcornwafel
- ontbijtkoek (naturel)
- een mini-krentenbol
- een soepstengel
- groentehapjes, zoals komkommer, cherrytomaatjes en radijsjes

Klik hier voor de ouderbrochure over een gezond tienuurtje en tips om meer groente en fruit te eten.

Geschikte drankjes zijn
- halfvolle of magere melkproducten
- halfvolle of magere yoghurtdrank
- water

Trakteren: hoe groter, hoe beter?
Uitgangspunt is dat een traktatie een extraatje is. Voorbeelden van traktaties zijn: een doosje rozijnen, krakelingen, popcorn, zoute sticks, waterijsjes, (volkoren)biscuitjes, lange vingers, soepstengels, rijstwafels, ongezoete popcorn, groentezakjes, kaas (beperkte hoeveelheid), worst (beperkte hoeveelheid), stukjes komkommer, worteltjes of cherrytomaatjes.

Een paar leuke ideetjes: een trosje pitloze druiven in cellofaan met een lint, mandarijntjes versierd als muisjes, een spies met groente/fruit eventueel gecombineerd met “gezonde” snoepjes. Denk ook eens aan iets niet eetbaars. Stuiterballen, een pen of een ander klein cadeautje zijn ook een mogelijkheid. Op http://gezondtrakteren.nl en http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/naar-school/trakteren.aspx zijn leuke en gezonde traktaties te vinden.

Feesten
Feesten als kerst en sinterklaas zijn uitzonderingsdagen. Verjaardagen van leerkrachten niet.

De Lunch
Voor de lunch geldt hetzelfde als de pauzehap. Kinderen eten tussen de middag brood. Snoep en koek wordt niet gegeten en gaat ongeopend weer mee naar huis. Denkt u ook aan gezonde drankjes? In veel vruchtensappen zit veel suiker. Halfvolle melk/yoghurtdrank of water zijn gezonde drankjes.

Geschikte lunch is
Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje.
Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.
Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij. 

Lekker fit
De Prinses Amaliaschool vindt een gezonde leefstijl belangrijk voor de leerlingen en werkt samen met de GGD aan het programma ‘Lekker Fit’. Bewegen is goed voor het leren!

Wat is Lekker fit!?
Lekker fit! is een lespakket voor groep 1 tot en met 8 op de basisschool. Met dit pakket leren kinderen alles over een gezonde leefstijl. In het lespakket staan 3 thema’s centraal: voeding, bewegen en gezonde keuzes.

Bewust zijn van en invloed hebben op eigen leefstijl
Lekker fit! is het enige lespakket in Nederland gericht op preventie van overgewicht met doorlopende leerlijnen en structurele aandacht voor voeding en beweging in alle groepen.

De lesstof is zo opgebouwd dat leerlingen op natuurlijke wijze worden geprikkeld met het materiaal aan de slag te gaan.

Goed inpasbaar in de reguliere uren voor gym, natuur & verzorging en/of wereldoriëntatie.

Daarnaast werken we nauw samen met de Albert heijn in Meerzicht. Zij verzorgen voor ons uitjes over gezonde voeding, de klassenlunch en de gezonde pauzehap.

Scholen en jeugdgezondheidszorg trekken gezamenlijk op als het gaat om de zorg voor kinderen. Door samenwerking tussen school en JGZ kan de zorg en ondersteuning rondom een kind zo goed mogelijk worden gerealiseerd.
Bijgaande tekst is bedoeld om ouders te informeren over wat JGZ doet en op welke momenten in de schoolperiode gezondheidsonderzoeken worden uitgevoerd. Klik hier voor de informatie.